Vang koninginnen

Voorjaarsvallen via Mijn Tuinlab

Het actief wegvangen van koninginnen in het voorjaar (periode februari-juni) is één van de meest gebruikte methodes voor bestrijding van Aziatische hoornaar in Europa. Het is echter ook controversieel en wel om deze redenen:

  1. Het effect van voorjaarsvallen op aantal nesten in het najaar is nog niet aangetoond.
  2. Afvangen in het voorjaar verlaagt enkel de competitie tussen koninginnen. Een nestje van een gevangen koningin wordt dus gewoon ingenomen door een andere koningin.
  3. Een selectieve val is niet echt selectief. Inheemse insecten kunnen steeds in de gebruikte vallen terechtkomen. In het voorjaar is het risico op schade aan inheemse biodiversiteit groter doordat dan ook veel koninginnen van inheemse soorten een nestplaats zoeken.
  4. Bescherming ter hoogte van de bijenkast (harpen, koninginnenrasters, afvangen in de periode juni-november) is effectiever om impact op honingbijen te verminderen.
  5. De enige bewezen manier om de strijd met de Aziatische hoornaar aan te gaan is het vernietigen van nesten.

Omwille van deze redenen wordt het plaatsen van voorjaarsvallen afgeraden. Enkel binnen een onderzoekscontext is het plaatsen van vallen verantwoord. Wil jij graag bijdragen aan onderzoek naar de effectiviteit en selectiviteit van selectieve vallen? Sluit dan zeker aan bij het initiatief hieronder.

Studie rond effectiviteit en bijvangst

Meten is weten. Via deze studie willen wij meer te weten komen over de voorjaarsvallen (‘spring trapping’) voor koninginnen van Aziatische hoornaars. Zo kunnen we nagaan of ze werken en welke andere insecten eventueel een impact kunnen ondervinden. Dit onderzoek is een initiatief van de Limburgse Imkersbond vzw en loopt in samenwerking met Vespawatch (INBO) en Natuurpunt Studie vzw.

Hoe kan ik meedoen?

Deze studie loopt van7 maart 2024 tot en met 31 mei 2024

  1. Schaf zelf een voorjaarsval aan (contacteer hiervoor vzw LIB via het contactformulier).
  2. Maak een profiel aan via Mijn Tuinlab (je kan ook inloggen met je waarnemingen.be profiel).
  3. Zoek het spring trapping project op Voorjaarsvallen voor Aziatische hoornaar: Een studie rond effectiviteit en bijvangst en klik op Doe mee.
  4. Vul de korte vragenlijst in na het plaatsen van de val.
  5. Volg strikt het protocol op om je vangsten te rapporteren.