Nestbestrijding

Vanaf juni komen de eerste werksters uit en groeien nesten verder uit, tot de grootte van een kleine voetbal. Nu kan je primaire nesten van de Aziatische hoornaar vinden op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een afdak of in een hok. Dit is het moment om selectieve vallen op te bergen en te starten met het opsporen van nesten via de wiekpotmethode. Kijk in uw kot en meld hier een mogelijk nest van Aziatische hoornaar.

Contacteer de brandweer of een privaat bestrijder bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

  • We valideren jouw melding. We informeren je via e-mail als het een nest Aziatische hoornaar is. Dit kan enkele dagen duren.
  • Na je melding krijg je meteen een overzicht van erkende bestrijders van Aziatische hoornaar in Vlaanderen.
  • Wanneer je nest van de Aziatische hoornaar zich bevindt in provincie West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen (buiten de gemeentes (Sint-Laureins en Waasmunster) of in de gemeentes Hasselt, Genk, Borgloon, Gingelom, Hechtel-Eksel of Heerst in de provincie Limburg, volgende gemeentes binnen provincie Antwerpen of in Natuur en Bos domeinen, dan wordt je nest via een gecoördineerde aanpak bestreden. Na je melding hoef je hiervoor geen verdere actie te ondernemen. Wanneer je nest van de Aziatische hoornaar zich elders in Vlaanderen bevindt, dan raadpleeg je best de lijst van erkende bestrijders en de website van je gemeente voor meer informatie over het bestrijden van nesten (potentieel gedeeltelijke terugbetaling).

Is bestrijding gratis?

In de provincie West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen (buiten de gemeentes Sint-Laureins en Waasmunster), in de gemeentes Hasselt, Genk, Borgloon, Gingelom, Hechtel-Eksel of Heerst in de provincie Limburg, volgende gemeentes binnen provincie Antwerpen en in Natuur en Bos domeinen is er een gecoördineerde bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar. Na de validatie van je nest wordt er automatisch en kosteloos een verdelger geactiveerd die je contacteert om het nest te bestrijden. De bestrijding van het nest vindt plaatst binnen één tot twee weken na de validatie. Opgelet! Deze kosteloze bestrijding geldt enkel wanneer je je laat bedienen door de verdelgers van de gecoördineerde aanpak. Wanneer je zélf een verdelger aanstelt voor een verdelging worden deze kosten niet terugbetaald.

In de rest van Vlaanderen is er géén gecoördineerde en kosteloze bestrijding van nesten, uw nest wordt niet automatisch toegewezen aan een bestrijder. De Vlaamse overheid vergoedt ook niet langer de bestrijdingskosten. In een aantal gemeentes wordt de verdelging van een nest (gedeeltelijk) terugbetaald. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.