Meld een nest

Hieronder kun je een nest melden van Aziatische hoornaar.

In de lente bouwt één koningin Aziatische hoornaar een nest. Een nest is zo groot als een pingpongballetje en kan je vinden op een beschutte plaats, bijvoorbeeld onder een afdak of in een hok.

Contacteer de brandweer of een privaat bestrijder bij acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer het nest zich nabij een woning of andere risicovolle plaats bevindt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

  • We valideren jouw melding. We informeren je via e-mail als het een nest Aziatische hoornaar is. Dit kan enkele dagen duren.
  • Na je melding krijg je meteen een overzicht van erkende bestrijders van Aziatische hoornaar in Vlaanderen.
  • Wanneer je nest van de Aziatische hoornaar zich bevindt in provincie West-Vlaanderen of in Oost-Vlaanderen (buiten de gemeentes (Sint-Laureins, Hamme en Waasmunster), dan wordt je nest via een gecoördineerde aanpak bestreden. Na je melding hoef je hiervoor geen verdere actie te ondernemen. Wanneer je nest van de Aziatische hoornaar zich elders in Vlaanderen bevindt, dan raadpleeg je best de lijst van erkende bestrijders en de website van je gemeente voor meer informatie over het bestrijden van nesten (potentieel gedeeltelijke terugbetaling).

Is bestrijding gratis?

In de provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen (buiten de gemeentes Sint-Laureins, Hamme en Waasmunster) is er een gecoördineerde bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar. Na de validatie van je nest wordt er automatisch en kosteloos een verdelger geactiveerd die je contacteert om het nest te bestrijden. De bestrijding van het nest vindt plaatst binnen één tot twee weken na de validatie. De verdelgingen starten in West-Vlaanderen vanaf 27 mei 2024, en in Oost-Vlaanderen vanaf 3 juni 2024. Ook ingegeven meldingen vóór deze data worden nog mee opgenomen door de verdelger. Opgelet! De kosteloze bestrijding in zowel West- als Oost-Vlaanderen geldt enkel wanneer je je laat bedienen door de verdelgers van de gecoördineerde aanpak. Wanneer je zélf een verdelger aanstelt voor een verdelging worden deze kosten niet terugbetaald.

In de rest van Vlaanderen is er géén gecoördineerde en kosteloze bestrijding van nesten, uw nest wordt niet automatisch toegewezen aan een bestrijder. De Vlaamse overheid vergoedt ook niet langer de bestrijdingskosten. In een aantal gemeentes wordt de verdelging van een nest (gedeeltelijk) terugbetaald. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.

Meld een nest

Belangrijk is dat je een foto inzendt waarop de wesp goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen een nest dichtbij de grond. Een duidelijke foto van de wesp is in dat geval nodig om de soort te bepalen. Is het nest al bestreden? Geef dit dan aan in het opmerkingen-veld, deze informatie is waardevol voor de monitoring.